• Geschiedenis is ontzettend belangrijk. Het leert je namelijk begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan en waarom sommige problemen ontzettend gevoelig liggen. Daarnaast kun je er natuurlijk van leren voor de toekomst. Elk land heeft zijn eigen geschiedenis, maar elke stad en elk dorpje heeft ook weer haar eigen geschiedenis in het klein. In dit artikel bekijken we de geschiedenis van de stad Maastricht.

  De oudste stad van Nederland?

  Sommige mensen beweren dat Maastricht de oudste stad van Nederland is. Anderen beweren weer dat dit niet het geval is. De waarheid zal wellicht nooit helemaal te achterhalen zijn. Wat wel vast staat is dat er op de plaats waar Maastricht ligt al meer dan twintig eeuwen mensen wonen. Dat kan tot op heden van geen enkele andere stad gezegd worden en dat maakt Maastricht uiteraard bijzonder.

  Belangrijke schakel voor de Romeinen

  Maastricht werd door de Romeinen gebruikt als een schakel in de handelsroute tussen Galliƫ en Duitsland. Ze bouwden ter bescherming van deze maasovergang een fort. Bijzonder is dat er dertig jaar terug overblijfselen zijn gevonden van de originele brug over de Maas. In de eeuwen die volgden werd Maastricht langzaam maar zeker uitgebreid en kwam het onder beheer van verschillende gebieden en bestuurders totdat Nederland ontstond.

  Welvaart en oorlogen

  Dankzij haar centrale plaats in Europa, werd Maastricht langzaam maar zeker een belangrijke plaats waar steeds meer welvaart ontstond. Sinds het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden, werd Maastricht steeds belangrijker in het contact met andere landen en kwamen er ook steeds meer mensen wonen. De industrie in de stad kreeg een enorme boost in de negentiende eeuw en Maastricht groeide uit tot een grote stad met behoorlijk veel aanzien. Door de twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw werd deze welvaart en groei enigszins geremd. Door het Verdrag van Maastricht, waarin de Europese Unie tot stad kwam, werd de stad in 1991 plotseling wereldberoemd.